Berend Jonckers
Berend Jonckers
Account Lead

Yellowgrape bekroont tot Producthero GoldPartner

Je bekijkt een oudere story
Dit inhoud van deze story kan verouderd zijn.
Bekijk hier onze laatste stories
25/9/2023
Al binnen een half jaar na de start van de samenwerking met Producthero bekroont Yellowgrape zich met de partnerstatus GoldPartner. Daarmee is Yellowgrape momenteel 1 van de 20 bureaus in Nederland die deze status draagt en vanuit Producthero gekwalificeerd is in het implementeren van Producthero CSS en PRO.

Producthero

Producthero is één van de grootste Premium Google CSS-partners in Europa en richt zich op het optimaliseren en verbeteren van productfeeds voor e-commerce bedrijven. Onze klanten zijn aangesloten bij Producthero als CSS partner en hebben daardoor de mogelijkheid om gebruik te maken van de Labelizer-tool. 

Paid campagnes & algoritmes

Bij Yellowgrape is het al jaren meer regel dan uitzondering dat paid campagnes worden geoptimaliseerd met behulp van algoritmes. Al ver voor de komst van algoritme-gestuurde campagnes binnen Google en Microsoft, maakten wij al gebruik van tooling die hielpen bij het vinden van de juiste cost-per-click voor zowel tekst- als shopping campagnes. Tegenwoordig doen wij dit met de algoritmes van Google en Microsoft. We werden mede hierdoor ook dit jaar weer bekroond tot Google Premier Partner.

Het optimaliseren met behulp van dergelijke algoritmes maakt het mogelijk de perfecte balans te vinden tussen het de gemiddelde kosten per click, het conversieratio en de orderwaarde per transactie met als doel: optimaal rendement per product, productcategorie, merk of bijvoorbeeld per marge groep. 

Stabielere performance met machine learning

Nu, een aantal jaren later, zijn in Google ads de smart shopping campagnes getransformeerd naar Performance Max campagnes, voorzien van een eigen algoritme. De campagnes worden aangestuurd op basis van onder meer conversie data uit de campagnes en sturen daarmee op bijvoorbeeld het gewenste CPA, ROAS resultaat. Dat brengt vele voordelen met zich mee, waaronder een stabiele/gezonde performance. 

Hoewel het vele voordelen met zich meebrengt, ziet men de nadelen vaak over het hoofd. Zo kan het zijn dat door het aansturen van de campagnes op basis van een specifiek target, bepaalde producten of productgroepen ‘buiten de boot vallen’. De Performance Max campagnes leggen namelijk (afhankelijk van het target) de focus op de best presterende producten. De overige producten worden op basis van de behaalde performance weinig tot niet meer getoond in de zoekresultaten met weinig tot geen conversies op deze producten tot gevolg.
- Voordeel: je budget wordt uitgegeven op de producten die het beste presteren.
- Nadeel: slechts een (klein) deel van het assortiment is vindbaar in de zoekresultaten van Google. De rest is slecht vindbaar. 

Labelizer-tool

De labelizer-tool van Producthero maakt hierin het verschil. De tool zorgt ervoor dat producten automatisch onder een aantal campagnes wordt verdeeld naargelang performance. Iedere campagne heeft een eigen budget dat afgestemd is op het campagne target en dus de performance van de producten die hier in zitten. Presteert de eerder genoemde winterjas een periode minder, dan wordt deze automatisch overgeheveld naar een ander type campagne met een ander budget en campagne target. Zo krijgt het minder prioriteit maar voldoende budget om tegen een hoger (ROAS)target vertoningen te gaan realiseren. 

Deze geautomatiseerde campagnestructuur kent 4 campagnes: heroes, villains, sidekicks en zombies. De producten die geen aandacht krijgen, komen dus automatisch in een nieuwe campagne terecht zodat ze nieuwe data kunnen verzamelen om uiteindelijk uit te groeien tot een sidekick, villains of heroes.  

Voorbeeld

Neem fashion als voorbeeld. Het is augustus/september en de nieuwe Fall / Winter collectie komt uit. Er zitten ook nieuwe winterjassen in die collectie. Deze converteren ondermaats want het is nog niet de temperatuur voor winterjassen. Gevolg: de winterjassen worden weinig tot niet vertoond want dragen onvoldoende bij aan het behalen van de campagne targets. Ofwel; het budget wordt gealloceerd op de producten die wél (goed) converteren en bijdragen aan de campagne targets.
Een aantal weken later neemt de temperatuur af. Het is eind oktober, de temperatuur is ca. 13 graden, het waait en het regent frequent. De koopintentie voor winterjassen neemt toe, echter worden deze jassen weinig/niet vertoond omdat deze de afgelopen periode weinig conversies behaalden. 

Gemiste kans! Je wil vermoedelijk op dat moment dat er voldoende budget naar deze producten gaat, zodat ze voldoende worden vertoond om te kunnen converteren onder het zoekvolume van dat moment. Doe je dit niet, mis je wellicht een ultiem koopmoment en loop je de potentiële conversies mis. Zonde! Andersom hetzelfde; zwembroeken in de nazomer verkopen kan goed werken. Maar slaat het weer eenmaal om, dan wil je dat je campagnes hier snel naar handelen en er niet te veel budget naar de desbetreffende zwembroeken gaan.. 

Kortom: je wil hier dus sneller op kunnen anticiperen. Jouw marketingbudget wil je logischerwijs vooral uitgeven voor je best presterende producten. Maar vergeet niet dat ook het andere deel van het assortiment voldoende budget krijgt. Naast het winterjassen-voorbeeld, kan het ook zo zijn dat je website optimalisaties doorvoert op productdetail-pagina's (content, afbeeldingen/video’s of zelfs prijsverlagingen) waardoor productprestaties veranderen en je er zeker van wil zijn dat deze producten voldoende worden getoond in de zoekresultaten van jouw potentiële volgende klant.  

Binnenkort volgt een uitgebreidere blog over de werking van Producthero en hoe je hier je voordeel mee doet. Kun je niet wachten? Neem gerust vast contact met ons op!

Meer e-commerce stories