‍Gepersonaliseerde banners of betalen voor Facebook en Instagram?‍

10/11/23
Marketing

‍“Wil je je abonneren of wil je onze producten gratis blijven gebruiken met advertenties?”‍ Dat is de vraag die alle Meta gebruikers hebben gekregen. Natuurlijk is dat als marketeer even schrikken. Wat gaat dit voor een effect hebben? Is dit een tijdelijke oplossing waarbij Meta een maas in de nieuwe wetgeving heeft gevonden of voldoet dit aan de wet? Wij hebben het uitgewerkt in een blog wat je hopelijk iets meer gerust stelt.

De AVG-wetgeving

In 2018 werd de AVG van kracht, wat verstrekkende gevolgen had voor bedrijven die persoonlijke gegevens verwerken. Dit omvat niet alleen traditionele persoonsgegevens, maar ook cookie-ID's en andere gegevens die kunnen worden gebruikt om individuen te identificeren. Onder deze wetten moeten bedrijven een wettelijke grondslag hebben om deze gegevens te verwerken, en toestemming is een van de opties.

Advertenties en toestemming

Een uitdaging waarmee bedrijven worden geconfronteerd, is dat advertenties vaak niet de voorkeur van gebruikers hebben. Het verkrijgen van toestemming voor het verwerken van gegevens voor gerichte advertenties kan leiden tot een lagere conversie, aangezien mensen vaker "nee" zullen zeggen.

Grondslag voor persoonsgegevens

Bedrijven moeten een grondslag hebben voor het verwerken van persoonsgegevens. Dit kan zijn om een overeenkomst uit te voeren, zoals het verwerken van salarisbetalingen, waar geen toestemming vereist is. Meta heeft echter beweerd dat digitale advertenties een integraal onderdeel zijn van de dienst die ze aanbieden, en daarom is toestemming niet nodig. Dit standpunt is echter bekritiseerd door de European Data Protection Board (EDPB) vanwege de beperkte aard ervan.

Overgang naar gerechtvaardigd belang

Meta is later overgestapt op het argument van gerechtvaardigd belang om het verwerken van persoonsgegevens voor advertenties te rechtvaardigen. Dit belang wordt echter als beperkt beschouwd, en er wordt betwist of het in het belang van gebruikers is om niet te worden getraceerd. Er wordt gesteld dat het financiële belang van Meta groter is dan het belang van gebruikers om niet te worden gevolgd.

Eerlijkheid en keuzes voor gebruikers

Een belangrijk aspect van deze ontwikkelingen is dat bedrijven eerlijker moeten zijn over het gebruik van gebruikersgegevens voor gepersonaliseerde advertenties. Gebruikers kunnen ervoor kiezen om geld te betalen voor gepersonaliseerde advertenties in plaats van willekeurige advertenties. Dit roept echter de vraag op of privacyrechten alleen beschikbaar zijn voor degenen die zich deze extra kosten kunnen veroorloven.

Is het tracken van persoonsgegevens echt zo eng als dat men denkt?

Het klinkt misschien eng, maar is dat het ook? En hoe ver gaan ze met je persoonlijke gegevens?

  • Gerichte advertenties: Meta gebruikt persoonsgegevens om relevantere advertenties te tonen, wat de gebruikerservaring kan verbeteren.
  • Gratis diensten: Het delen van gegevens maakt gratis toegang tot platforms zoals Facebook mogelijk.
  • Controle en transparantie: Gebruikers hebben controle over hun privacy-instellingen.
  • Dienstverbeteringen: Meta gebruikt feedback om hun diensten te verbeteren.
  • Wettelijke naleving: Meta is onderworpen aan privacywetten en -regelgeving.
Het delen van persoonsgegevens heeft zijn voordelen en kan via privacy-instellingen worden beheerd, waardoor de zorgen minder beangstigend zijn dan ze op het eerste gezicht lijken.

Toezichthouders en hun rol

Toezichthouders hebben niet gezegd dat adverteren volledig verboden is. Het is echter belangrijk dat adverteren plaatsvindt op basis van toestemming en niet op basis van de uitvoering van een overeenkomst of gerechtvaardigd belang. Toezichthouders zijn vaak traag in hun besluitvorming, wat betekent dat de huidige regelgeving mogelijk niet voldoende is om snel veranderende technologische ontwikkelingen bij te houden.

En nu dan?

De privacywetgeving en de manier waarop techbedrijven zoals Meta omgaan met gebruikersgegevens zijn onderhevig aan voortdurende verandering en juridische geschillen.

Op dit moment is de beslissing genomen dat Meta binnen twee weken consent moet vragen van hun gebruikers voor het gebruiken van hun persoonsgegevens. Hoewel Meta momenteel toestemming vraagt (op basis van abonnementsvorm), strookt dit eigenlijk niet met de intenties van de nieuwe wetgeving. 

Het is belangrijk dat bedrijven zich bewust zijn van de eisen van de AVG en zich houden aan transparante praktijken bij het verwerken van persoonsgegevens voor advertenties. Gebruikers moeten worden geïnformeerd en in staat worden gesteld om geïnformeerde keuzes te maken over hun privacy, en de rol van toezichthouders is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat bedrijven verantwoordelijk handelen.

Deze ontwikkelingen hebben ook deuren geopend voor discussies over wie toegang heeft tot privacyrechten en of deze alleen beschikbaar zijn voor degenen die bereid zijn extra te betalen. Bedrijven moeten eerlijk en open zijn over hun praktijken en de impact ervan op individuele privacy.

Uiteraard zitten we nu nog midden in de hele verandering van de wetgeving en zullen we dit bij Yellowgrape nauwlettend in de gaten houden.