De Yellowgrape marketing inhaakkalender 2024

Berend Jonckers
Account Lead
4/1/24
Events

Een nieuw kalenderjaar betekent ook weer nieuwe planning van jouw marketingactiviteiten. Uit ervaring weten wij als geen ander dat het goed voorbereiden van jouw e-commerce marketing strategie cruciaal is om op moment suprême het best mogelijke resultaat te kunnen behalen. Daar helpen we je graag een handje bij en dus hebben we wederom de belangrijkste feestdagen, themadagen en andere belangrijke data in Nederland en België samengevat in één overzicht, boordevol inspiratie voor thema-/prijsacties of het uitwerken van pakkende content.

👀 Feest- of marketingdagen die specifiek gelden voor Nederland of België, herken je aan (NL) of (BE).

Ben je ook al actief in Duitsland of ben je van plan in 2024 jouw marketingactiviteiten uit te breiden naar Duitsland? Check dan hier de marketing inhaakkalender 2024 voor Duitsland.

Actieplanning

Start vroegtijdig met de voorbereidingen om voldoende tijd te hebben voor een goede uitwerking van het plan. Vooral omdat je de hulp van meerdere collega’s/teams kunt gebruiken, loont het om voor het hele jaar alvast de kick off- en evaluatiemomenten in te plannen. Zo weet iedereen wanneer met welke voorbereidingen wordt aangevangen. 

Een goede voorbereiding.. 

Juist ja! Of je nu met een in-house team of met een extern bureau werkt, in beide gevallen is een goede voorbereiding essentieel. Een goed voorbeeld hiervan is het op tijd live zetten van de landingspagina’s zodat deze de tijd krijgen om door Google te worden geïndexeerd en te groeien in organische ranking. 

Maar niet alleen het aanmaken van een landingspagina of het verzenden van een stand-alone nieuwsbrief is voldoende om écht impact te maken. Maak daarom bijtijds een briefing die centraal staat, de inzet vanuit alle teams op elkaar afstemt en uiteindelijk laat samenkomen tot één geheel. 

Contentstrategie

Bij het lezen van contentstrategie denk je misschien als eerste aan tekstuele content, maar content is veel meer dan dat! Vergeet daarom niet om in je strategie ook de uitwerking van voldoende foto-, video- en bijvoorbeeld audio content mee te nemen. En het mooie is; die content is niet alleen toepasbaar binnen je owned media, maar dit is vaak ook goed toepasbaar voor je paid media. Zo zorgt het meteen voor synergie en dus herkenning voor de doelgroep.. 

Organic Growth

Gedurende het jaar creëer je dus verschillende soorten content. De ene content is meer ter inspiratie van jouw dagelijkse websiteverkeer en andere content is wellicht juist meer bedoeld als ondersteuning van een actieperiode. Beiden laat je doorgaans indexeren ten behoeve van je vindbaarheid binnen Organic Search. 

Maar Organic Search is tegenwoordig veel meer dan alleen met je eigen gecreëerde tekstuele pagina’s ranken tussen de organische resultaten van zoekmachines zoals Google en Microsoft Bing. Neem bijvoorbeeld TikTok waar met name de generatie Gen Z steeds vaker zoekopdrachten invoert op zoek naar relevante video’s. Met een groei van 3 naar 4 miljoen Nederlandse gebruikers neemt het platform serieuze vormen aan. Maar ook Youtube dat in 2023 door 9.9 miljoen Nederlandse gebruikers wordt gebruikt is er 1 waar je organisch dus veel zichtbaarheid en verkeer kunt genereren. (bron: Statista.com). 

Video is daarmee uitgegroeid tot een van de meest aantrekkelijke formats voor het maken van content om in contact te komen met jouw gewenste doelgroep. Staar je dus niet blind op alleen de content op je eigen platform.

Kun je hulp gebruiken bij het opstellen van jouw Organic Growth strategie, neem dan vooral contact met ons op.

AI als marketing assistent

We kunnen wel stellen dat de AI hype voorbij is en niet meer valt weg te denken, ook niet als marketing assistent. Niet alleen zetten wij AI in bij het schrijven van SEO content obv de best practices, maar ook het genereren van productbeschrijvingen in bulk, rechtenvrije afbeeldingen, persona’s, het uitvoeren van website analyses op basis van Neuro overtuigingsprincipes en nog veel meer. 

Wij gebruiken hiervoor dagelijks de AI-tool Brainvine dat met allerlei verschillende functionaliteiten onze dagelijkse werkzaamheden versnelt en vergemakkelijkt. Ook benieuwd naar hoe jij Brainvine.ai voor je kunt laten werken? Maak een gratis account aan en ervaar de tool zelf.

Analyseren kun je leren

Doe je gedurende het jaar learnings op, vergeet deze dan niet mee te nemen naar de eerstvolgende voorbereidingen van thema- en/of actieperiodes. Welke media kanalen zet je in, wat is het meest geschikte verzendmoment van de nieuwsbrief en hoe zorgen we voor een zo optimaal mogelijke opbouw van de landingspagina? Het zijn slechts een handjevol onderdelen die je kunt doortesten en die vaak worden ‘vergeten’. Zonde, want het testen van dergelijke onderdelen op deze momenten zorgt ervoor dat je voor de volgende keer nóg beter weet hoe je het geheel wil insteken.

Download hier gratis de Yellowgrape Marketing Kalender 2024 (in PDF)!

Wil je liever een versie die je op A3 formaat kunt printen en ophangen? 

Heb je toch nog vragen of hulp nodig bij het uitwerken van jouw contentstrategie? Neem vooral contact met ons op. Voor nu veel succes met het plannen van jouw marketingactiviteiten voor 2024!