Black Friday 2019: een recap

6/12/19
No items found.

Zijn we allemaal weer een beetje bijgekomen van Black Friday? Een week na het e-commerce feest hebben we de balans nog maar eens opgemaakt en kunnen we concluderen dat we onszelf wederom hebben overtroffen. Onze klanten gingen werkelijk als een raket!Deze indrukwekkende prestaties komen natuurlijk niet vanzelf aanwaaien. Daarom leek het ons een goed idee om in kaart te brengen hoe we dit aan hebben gepakt.

De Affiliate Editie

Vorig jaar schreven we een blog over de optimale voorbereiding van de customer journey tijdens dit uitzinnige weekend. Hierin lag de focus op e-mail, on site optimalisaties, retargeting via social media en Google Ads. Dit jaar willen we je meenemen in de voorbereidingen van een ander onmisbaar kanaal, namelijk affiliate. Hoe we ervoor gezorgd hebben dat we ook dit jaar de omzet records van onze klanten hebben verbroken en de concurrentie voor zijn gebleven, lees je in de volgende vijf stappen.Ready for lift off?

Stap 1 - Een goed begin...

… is het halve werk. Geen rocket science, wel de realiteit. Afgelopen zomer zijn we in samenwerking met TradeTracker al begonnen met oriënteren en voorbereiden. Wat zijn de mogelijkheden bij de verschillende publishers? Waar liggen de grootste kansen? En belangrijker nog: wat heeft de meeste waarde voor onze klanten? Hierbij maken we onderscheid tussen de verschillende typen publishers (content- en mail partijen, vergelijkers en speciale Black Friday publishers). Voor elk type publisher ontwerpen we een algemene strategie die als basis dient voor het plan van aanpak.

Stap 2 - Plannen smeden

Na oriëntatie aan de publisher kant is het natuurlijk ook verstandig om tijdig met je klanten te sparren over de invulling van het digitale feestweekend. Dit begint vaak met een evaluatie van de campagnes en prestaties van afgelopen jaar, om vervolgens tot een nieuw aanvalsplan te komen. Hoe eerder dit plan definitief is, hoe eerder we publishers weer kunnen voorzien van informatie. Proactiviteit = key.

Stap 3 - Publishers benaderen

Zodra de ideeën omgezet zijn in concrete acties en deals kunnen we los. Yellowgrape heeft de afgelopen jaren hard gewerkt aan het opbouwen van een sterk klantportfolio en geïnvesteerd in het onderhouden van een nauwe samenwerking met onder andere TradeTracker. Dit helpt ons bij het bemachtigen van topposities die het meest belangrijk zijn voor de desbetreffende businesses van onze klanten. Deze periode staat dan ook garant voor een waar schouwspel van scherpe en strategische onderhandelingen.

Stap 4 - De generale repetitie

Naarmate het Black Friday Weekend dichterbij komt worden de laatste puntjes op de i gezet. Want die ene vrijdag, daar blijft het anno 2019 niet meer bij. Retailers starten vaak enkele dagen van tevoren al met teasers en pre-Black Friday deals. Je kunt je voorstellen dat hiervoor een arsenaal aan promotiemateriaal vereist is. Onze designers halen dan ook alles uit de kast om de beste eye-catching visuals voor onze klanten te ontwerpen.

Stap 5 - D-Day

Het moment van de waarheid. Deze dagen staan volledig in het teken van monitoren, controleren en bijsturen waar nodig. En daarnaast houden we zelf natuurlijk ook een oogje in het zeil om de beste deals te scoren.

Resultaten

We kunnen ons voorstellen dat je razend benieuwd bent naar de resultaten - dat waren we zelf namelijk ook. De omzet gedurende het Black Friday weekend lag bij onze top vijf klanten gemiddeld 65% hoger dan de gemiddelde maandomzet, variërend van 17 tot maar liefst 175%. Interessant om daarbij te benoemen is dat ook het conversieratio bij deze klanten door het dak is gegaan. Tijdens zo'n weekend wordt er natuurlijk onwijs veel traffic gegenereerd en de kunst is om zoveel mogelijk van deze koopjesjagers te laten converteren. Bij dezelfde vijf klanten lag het conversiepercentage tijdens Black Friday gemiddeld 105% hoger, vergeleken met het gemiddelde conversiepercentage per maand. Wanneer we specifiek kijken naar het affiliate kanaal zien we toenames variërend van +10% tot +50% omzet vergeleken met 2018.Wij genieten nog even na, tot volgend jaar!