Apple’s iOS update en de impact op jouw social ads

8/3/21
No items found.

Het zal je niet zijn ontgaan: de lancering van Apple’s iOS 14.4. In tegenstelling tot de reguliere iOS updates heeft deze update flinke impact voor adverteerders op social media, maar ook daarbuiten. In dit blog lees je wat de update precies inhoudt en waar je als adverteerder extra op moet letten.

Afgelopen juni heeft Apple aangekondigd dat ze alle gebruikers van de App Store toestemming gaan vragen om data te mogen gebruiken. Apple gebruikers krijgen een pop-up melding bij het openen van de App Store, waarin de gebruiker expliciet toestemming moet geven om tracking in apps toe te staan. Dit geldt dus ook voor apps van social platformen als Facebook, Instagram, Pinterest en LinkedIn.

Waarom deze verandering?

De CEO van Apple, Tim Cook, stelt dat deze wijziging doorgevoerd is omdat ze vinden dat Apple gebruikers zelf over data opslag mogen beslissen bij derde partijen. Over die reden zijn de meningen echter verdeeld. Facebook gelooft namelijk dat Apple dankzij de iOS update weer nieuwe manieren heeft gevonden om meer winst te genereren. Wanneer er namelijk geen advertenties meer te zien zijn in apps vanwege de beperking, moet er gezocht worden naar een ander verdienmodel. Facebook is er daarom van overtuigd dat Apple binnenkort een in-app-abonnement service zal introduceren.

Wat betekent dit voor jou als adverteerder?

Wat de reden voor de update ook is, de conclusie is dat het gevolgen met zich meebrengt voor de adverteerder. Nu gebruikers een keuze hebben is de verwachting dat veel gebruikers niet zullen instemmen met het verzamelen van data door derde partijen. De verwachting is dat zo’n 70% van alle Apple gebruikers geen toestemming zal geven.

Hierdoor zal het algoritme van onder andere Facebook minder data kunnen verzamelen en kunnen de campagnes, maar ook de organische content, minder goed worden geoptimaliseerd. Het algoritme is namelijk gebaseerd op en wordt gevoed door gedrag van gebruikers. Dit betekent ook dat de performance van je campagnes sterk kan fluctueren, omdat er minder data gemeten kan worden. Een advertentie zou weliswaar kunnen leiden tot 10 conversies door 10 gebruikers, maar als het tracken van data in 7 van de 10 gevallen beperkt wordt zullen er slechts 3 conversies worden gemeten in de Facebook Business Manager. Ook het algoritme gaat uit van deze 3 conversies, waardoor de performance beperkt wordt.

Kort attributie tijdspad

Waar voorheen gekeken kon worden naar de attributie op basis van 28 dagen na de klik of impressie, zal dit nu teruggebracht worden naar 7 dagen post click. Alle post view attributie windows verdwijnen uit het systeem. Concreet betekent dit dat alle aankoop trajecten langer dan 7 dagen niet meer gemeten worden en niet meer inzichtelijk zijn voor adverteerders. Een advertentie die bijdraagt aan een conversie die op een later moment plaatsvindt (meer dan 7 dagen na de klik of impressie), is dus niet meer op te vragen.

Event tracking beperken

Een andere belangrijke wijziging die de update met zich meebrengt en grote impact heeft is de beperking van event tracking. Vanaf nu kunnen adverteerders gebruik maken van maximaal 8 conversie-events per domein voor optimalisatie, terwijl dit voorheen ongelimiteerd was. In eerste instantie past Facebook dit automatisch aan, maar de verwachting is wel dat je de events ook zelf aan kunt passen via de Eventsmanager in Facebook.

Wat kun je hier tegen doen?

Conversions API

Gelukkig zijn er alternatieven waardoor de data alsnog verzameld kan worden, bijvoorbeeld door het opzetten van een Conversions API koppeling. Dit is een goed alternatief voor het meten van events middels de Facebook pixel. Het stelt je namelijk in staat om conversies rechtstreeks naar de Facebook Business Manager te sturen vanuit de server (server naar server in plaats van browser naar server). De Conversions API koppeling meet zelfs meer events dan een Facebook pixel. Een win-win situatie dus. Alle klanten van Yellowgrape die gebruik maken van het CDP Squeezely zijn reeds overgezet op de Conversions API. Ga je hier zelf mee aan de slag? Let er dan op dat jouw cookie- en privacy policy melding op je website up-to-date zijn.

Domein verificatie

Wanneer je data rechtstreeks vanuit jouw domein wil sturen is het belangrijk dat je binnen de Facebook Business Manager je domein verificatie goed hebt ingesteld. Facebook moet namelijk weten welk domein bij welke Business Manager hoort om de data succesvol te sturen. Op deze manier voorkom je ook problemen met het instellen van je conversie events. Er zijn drie manieren om je domein binnen Facebook te verifiëren:

  1. DNS-verificatie
  2. HTML-upload
  3. Meta-tagverificatie

Binnen de Facebook Business Manager kun je onder ‘Bedrijfsinstellingen’ in de linker navigatiebalk bij ‘Merkveiligheid -> domeinen’ je domein gemakkelijk en snel verifiëren.

Allow list instellen voor de pixel

Wij adviseren adverteerders tevens om een zogenoemde allow list aan te maken voor de pixel. Hiermee voorkom je namelijk dat ongeautoriseerde traffic naar je pixel gestuurd kan worden. Wanneer je gebruik maakt van een Conversions API is het risico op ongeauthoriseerde traffic namelijk veel groter geworden. Dit kun je ook binnen de Facebook Business Manager instellen. Ga naar ‘Eventsmanager’ en selecteer de juiste pixel. Vervolgens vind je onder de ‘tab settings’ de ‘Traffic Permissions’.

Hoe nu verder?

Al met al is de iOS update van Apple er een die de moeite waard is om aandacht aan te besteden als je je bezig houdt met online advertising. Een ding is zeker, adverteren verandert en blijft ook altijd veranderen. Bereid je daarom goed voor op bovenstaande ontwikkelingen. Heb jij naar aanleiding van dit blog vragen? Neem dan vooral contact met ons op.