Whatsapp for Business: een nieuwe sales generator

8/2/21
Trends
Innovatie

In tijden van lockdown zoeken bedrijven alternatieve manieren om nieuwe klanten aan te trekken, het contact met bestaande klanten warm te houden en producten buiten de fysieke winkels om te verkopen. Social media platformen spelen hierin een grote rol, zeker na de introductie van direct shopping mogelijkheden op onder andere Facebook en Instagram. Ook multiplatform Whatsapp lijkt nu een onderdeel van de e-commerce strategie te (kunnen) worden. Met Whatsapp for Business is misschien wel de meest persoonlijke en directe manier van verkopen geboren.

Bron: https://blog.whatsapp.com/shopping-payments-and-customer-service-on-whatsapp/?lang=nl

Whatsapp for business in een notendop

Whatsapp for Business maakt het voor bedrijven mogelijk om een catalogus van producten of diensten op WhatsApp te tonen en om één op één te communiceren met consumenten. Er kan, net zoals bij de ‘reguliere versie’, persoonlijk gechat worden, maar de communicatie kan ook gedeeltelijk geautomatiseerd worden via slimme chatfuncties. Voor middelgrote tot grote bedrijven is het zelfs mogelijk om het kanaal via de WhatsApp for Business API te koppelen met je klantenservice.

De zakelijke chatfuncties zoals de automatische begroetingen, snelle antwoorden en afwezigheidsberichten maken het chatten makkelijker en sneller. Toch kun je je afvragen of het kanaal hierdoor niet zijn kracht en charme van het één op één contact verliest. Juist voor kleine, zelfstandig ondernemers of MKB’ers is Whatsapp for Business een goedkope en eenvoudige manier om persoonlijk te communiceren en de klantrelatie te behouden, zolang de deuren van de fysieke winkels dicht blijven. Een handige functionaliteit binnen de app is de mogelijkheid om klanten te labelen op basis van de fase van het aankoopproces waarin ze zich bevinden. Dit maakt het eenvoudiger overzicht te houden en te beslissen hoe je je communicatie en content zo efficiënt mogelijk in kunt steken.

Tegelijkertijd maakt Whatsapp for Business het voor consumenten nog laagdrempeliger om contact te leggen met een bedrijf, vragen te stellen over een product of dienst en natuurlijk om een aankoop te doen.

Ontwikkeling van het kanaal

Waar de direct shopping functies van Instagram en Facebook in korte tijd waardevolle traffic bronnen zijn geworden, staat die van Whatsapp relatief lang in de kinderschoenen. Deze zakelijke functionaliteit bestaat namelijk al zo’n twee jaar. Dat Whatsapp for Business (nog) niet door het grote publiek omarmd is, heeft meerdere redenen. Ten eerste was het lange tijd erg omslachtig voor consumenten om een aankoop te doen en was het niet gebruiksvriendelijk. Zo moesten bedrijven handmatig foto’s sturen van de beschikbare producten en konden klanten vervolgens slechts één product per order bestellen. Dankzij optimalisaties is het voor verkopers nu mogelijk om een hele catalogus te tonen en kunnen consumenten meerdere producten toevoegen aan hun winkelmandje, om vervolgens één bestelling te plaatsen.

De toekomst van business messaging

Whatsapp for Business heeft zeker potentie om een belangrijk onderdeel te worden van de marketingmix van retailers. Om echt een toegevoegde waarde te kunnen leveren, zullen er een aantal e-commerce functionaliteiten geoptimaliseerd en toegevoegd moeten worden.

Een belangrijk onderdeel is de betaalmogelijkheid, want het afrekenen van de aankoop in de app kan bijvoorbeeld nog niet. Als verkoper moet je momenteel zelf de bestelling afronden en de betaling regelen. Dit zou je in theorie kunnen doen door een Tikkie te sturen naar de klant en vervolgens zelf de order af te handelen in de back-end van je webshop. Een in-app betaalmethode en een koppeling met het ordersysteem van je shop ontbreekt vooralsnog.

Een tweede toevoeging zou de koppeling met een productfeed moeten zijn. Momenteel dien je handmatig je producten of diensten binnen de Business app in je catalogus te plaatsen door middel van het uploaden van foto’s en het schrijven van tekst. Dit is prima te doen als je 10 producten verkoopt, maar wanneer je een groot assortiment hebt waarbij prijzen en voorraad kunnen variëren is dit een absolute must. We zouden in de nabije toekomst een koppeling met bijvoorbeeld Channable willen zien, zodat we eenvoudig en dynamisch het hele assortiment kunnen synchroniseren.

Wanneer deze functionaliteiten toevoegt zal Whatsapp for Business een serieus en belangrijk afzetkanaal kunnen worden voor retailers, waarin een interactief dialoog met de klant centraal staat. Een uitgebreider voorbeeld van hoe dit er in de nabije toekomst uit moet gaan zien is te zien in onderstaand filmpje.

Starten met Whatsapp for Business?

Starten met Whatsapp for Business is erg eenvoudig. Download de Business app, selecteer het telefoonnummer dat je wil gebruiken voor het business account en voeg de juiste bedrijfsinformatie toe. Vervolgens kun je je catalogus met producten of diensten aanmaken en stel je je berichtentools in. That’s it! Uiteraard is het belangrijk dat je je (potentiële) klanten informeert over de mogelijkheid om jou via Whatsapp te contacten. Zij kunnen hiervoor de regulier app gebruiken, en hebben dus geen zakelijke versie nodig.