Ontdek de kracht van scripts in Google Ads

Sylvana van Kerkhof
Junior Campaign Manager
14/3/23
Marketing

Binnen Google Ads zijn er nog altijd functies te ontdekken om je account te optimaliseren. Een ietwat “ondergeschoven kindje” binnen Google Ads is het gebruik van scripts. Blijvend optimalisaties toepassen is belangrijk om bijvoorbeeld de kwaliteitsscore te verbeteren, de concurrentie voor te zijn of om blijvend in te spelen op nieuwe trends. Terug naar het onderwerp scripts. Want wat kun je er precies mee en waarom wordt dit beschouwd als tool voor optimalisaties?

Leer en automatiseer met Google Ads scripts

Binnen Google Ads kun je gebruik maken van regels en scripts, waarbij je bij beide hetzelfde zou kunnen bereiken. Zowel met regels als scripts automatiseer je taken, heb je meer tijd voor het ontwikkelen van strategieën en vermijd je hoogstwaarschijnlijk onnodige kosten. Toch zitten er meer voordelen aan het implementeren van scripts, dan het instellen van regels. 

Kortgezegd kunnen Google Ads scripts werken als een oplossing voor het beheren van grote accounts. Met behulp van scripts kunnen acties binnen het account geautomatiseerd worden door middel van het toevoegen van JavaScript-code. Deze scripts worden voornamelijk gebruikt om items binnen het account te maken, bewerken of verwijderen. Het account kan hierdoor makkelijker beheerd worden en daarnaast bespaar je tijd. Het gebruiken van scripts heeft nog meer voordelen, namelijk:

  • Taken automatiseren;
  • Meer tijd beschikbaar voor het ontwikkelen van strategieën;
  • Minder fouten door waarschuwingen van scripts;
  • Vermijden van onnodige kosten;
  • Meerdere accounts tegelijkertijd wijzigen via een manageraccount;
  • Data ontvangen door middel van analyses.

Regels en scripts overlappen elkaar dus deels wat betreft de voordelen. Wil je toch meer uit je resultaten halen en data goed kunnen analyseren, dan is het invoeren van scripts de betere keuze. Een regel toevoegen klinkt misschien veel makkelijker, maar er zijn genoeg scripts die ook net zo simpel toe te voegen zijn. Hieronder zullen we verdere uitleg geven over het gebruik van scripts in Google Ads.

‘onclick=”zegHallo()

Begrijp jij het nog? Het vergt kennis en ervaring om erachter te komen welke functie JavaScript-codes hebben. Het maken van een eigen script is daarom ook niet door iedereen zomaar gedaan. Door middel van het maken van de JavaScript-codes, kunnen de gewenste acties in het account uitgevoerd worden. Wanneer dit script geschreven is, zal het toegevoegd moeten worden aan het account. Dit kan via het Google Ads account, waarbij je een nieuw script toevoegt en de JavaScript-codes opgeeft. Er zal eerst altijd een voorbeeld gemaakt moeten worden, voordat je het script echt kan laten draaien. Hiermee wordt een eerste check gedaan of er geen fouten in het script staan, zodat je zaken aan kunt passen als deze verkeerd staan. Als dit gecontroleerd is (en er geen fouten in staan), is er nog maar één druk op de knop nodig, namelijk: ‘script nu uitvoeren’. 

Dit klinkt heel simpel, toch? Het meest ingewikkelde in dit proces is het maken van het script met de JavaScript-codes. Daarom gebruiken veel online marketeers bestaande scripts. Scripts kunnen ongewijzigd gebruikt worden, maar je kunt de JavaScript-codes ook bewerken worden om een aangepast script te maken. Met de vooraf gemaakte scripts kun je bijvoorbeeld het volgende doen:

  • Een overzichtsrapport downloaden voor de prestaties van het account;
  • Biedingen wijzigen om een specifieke advertentiepositie te targeten;
  • Controleren of de links in advertenties goed werken.

Waardevolle scripts

Veel online marketeers beschikken niet over de vaardigheden van het maken van een eigen script. Gelukkig zijn er al een aantal bestaande scripts, die iedereen kan implementeren op het eigen account in Google Ads. Bestaande scripts worden vaak door andere online marketeers gemaakt en gedeeld in de community. Veel scripts ontstaan als er in Ads accounts zaken niet (meer) mogelijk zijn, maar via een script (nog) wel. Daarom komen er altijd nieuwe scripts en zijn er ook scripts die eerst heel populair zijn, maar daarna langzaam verdwijnen omdat ze geen toegevoegde waarde meer hebben. Hierbij een aantal voorbeelden van veelgebruikte scripts:

Niet-werkende-pagina’s

De kans is aanwezig dat er pagina’s van een website verwijderd worden, waardoor je vanuit een advertentie op een 404-pagina landt. Hier is een script voor, waarbij je een melding krijgt in je mailbox. Op deze manier kunnen de URL’s van 404-pagina’s simpel en snel aangepast worden. Een groot voordeel van dit script, is dat het script sneller een melding geeft dat er een link niet meer werkt dan de mails van Google zelf.

Bijhouden van de kwaliteitsscore

Het bijhouden van de kwaliteitsscore van een zoekwoord of advertentie kan natuurlijk handmatig. Toch kan dit makkelijker en is er een script die een duidelijk overzicht creëert van je kwaliteitsscore. Daarnaast kan je sneller zien of je wijzigingen een positief effect hebben op de kwaliteitsscore. 

Maandelijks advertentiebudget bijhouden

Via dit script kan ingezien worden hoeveel budget er per campagne gespendeerd wordt en wanneer je over budget gaat. Op deze manier kan je het kostenplaatje van je campagnes in de gaten houden, door middel van een periodieke mailing met een overzicht. Dit script wordt voornamelijk gebruikt als er vaak meer budget uitgegeven wordt dan gewenst.

Grote budgetafwijkingen traceren

We blijven nog even bij de budgetten, want met dit script kun je op de hoogte gebracht worden bij grote afwijkingen in het budget. Ieder uur zie je updates in statistieken per account of op MCC-niveau. Dit script vergelijkt statistieken van vandaag met het gemiddelde in het verleden van hetzelfde moment in de week. Daarmee zie je eenvoudig of er (grote) afwijkingen zijn.

Biedingen op basis van het weer

Is je advertentie alleen relevant op basis van weersomstandigheden? Ook daar is een oplossing voor. Via een script kun je optimaliseren op basis van het weer. Is het zonnig? Dan kan je ervoor zorgen dat je campagne meer budget krijgt om bijvoorbeeld meer conversies te genereren.

Heatmap-script

Met behulp van het heatmap-script kunnen conversies, klikken, CPC’s etc. per uur ingezien worden. Op deze manier zie je wanneer er meer conversies zijn dan normaal, waardoor je bijvoorbeeld biedingen kan aanpassen op basis van deze resultaten.

Duplicate query checker

Er worden vaak genoeg fouten geconstateerd die betrekking hebben op zoekwoorden. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat je één zoekterm met meerdere advertentiegroepen target. Met behulp van dit script, wordt er in de gaten gehouden of je een zoekterm niet dubbel target.

Scripts binnen Performance Max

Performance Max, de campagne binnen Google Ads om maximaal resultaat te behalen. Het bijbehorende doel is om adverteren makkelijker te maken. Binnen Performance Max worden itemgroups toegevoegd, waarbij op basis van afbeeldingen, logo’s, een feed, koppen en beschrijvingen gestreefd wordt het maximale resultaat te behalen.

Binnen Performance Max is alles geautomatiseerd, dus je zou denken dat scripts hier niet nodig zijn. Toch zijn er een aantal scripts die daadwerkelijk relevant kunnen zijn om te implementeren binnen Performance Max. De scripts die gebruikt worden hebben voornamelijk te maken met het verkrijgen van meer inzicht of het creëren van rapportages. Deze rapportages bieden inzicht in een campagne, die je zelf niet kan inzien. Van verschillende itemgroups in een Pmax campagne is het niet mogelijk om uitgebreid de resultaten analyseren, tenzij je een script toevoegt. Pmax Charts V20 is een script waarbij je meer inzicht krijgt in de prestaties van je verschillende itemgroups. Data wordt via het script opgehaald en daarmee kun je kliks, kosten, omzet etc. bekijken per itemgroup. Ook achterliggende productdata kan met dit script worden ingezien.

Toen Performance Max werd geïntroduceerd ontstond er onrust, omdat het eigenlijke en soort ‘black box’ was. Goede resultaten, maar weinig inzicht. Het antwoord op dit probleem werd dan ook snel duidelijk: hier moet een script voor komen. Er kan dus wel geconcludeerd worden dat het toepassen van scripts binnen Performance Max ervoor kan zorgen dat je beter kunt sturen op campagnes.

Scripts binnen Microsoft

Microsoft Ads of Bing, een platform waar eigenlijk niet veel naar omgekeken wordt door online marketeers. Binnen Microsoft en Bing komt het weinig voor dat er scripts toegevoegd of gebruikt worden. Wel zijn er dezelfde mogelijkheden als bij Google, om scripts te laden. Toch is het interessant dat er weinig gebruik wordt gemaakt van scripts binnen die twee platformen. Er wordt al weinig naar omgekeken, dus des te makkelijker om functies te automatiseren door middel van scripts. Het verkrijgen van inzichten vanuit campagnes en het ontvangen van meldingen is een goede manier om Microsoft Ads te optimaliseren, zonder veel tijd erin te stoppen. Het gebruik van scripts binnen Microsoft is dus een mooie kans om tijd te besparen, resultaten helder in te zien en je concurrentie voor te zijn.

Het gebruik van scripts binnen Yellowgrape

Soms zijn zaken binnen Google Ads niet zo ingericht zoals jij het wil, waarbij er misschien functionaliteiten ontbreken. Dit kan voor rapportage doeleinden zijn, of performance gerelateerd. Bij Yellowgrape maken we bij diverse klanten al gebruik van Google Ads scripts, zodat het verkrijgen van inzichten vergemakkelijkt wordt en het extra checken van werkzaamheden binnen onze accounts mogelijk wordt gemaakt. 

We hebben al een aantal scripts lopen op accounts, maar er liggen nog genoeg kansen aangezien er snel nieuwe ontwikkelingen ontstaan binnen Google Ads en dus nieuwe scripts blijven ontstaan. Om te beginnen zijn er voor Performance Max een aantal goede scripts, die ervoor kunnen zorgen dat data inzichtelijker wordt. Daarnaast zijn er scripts die bijvoorbeeld tijdens Black Friday (of andere acties) ingezet kunnen worden, namelijk een script die de data van de kosten per uur kan exporteren. Hierbij is er een dashboard beschikbaar waarin je kan zien hoeveel geld uitgegeven is per uur en of je al boven je dagbudget uitkomt. 

Inmiddels weten we wel een aantal scripts aan te raden. Zie hieronder onze Yellowgrape top 5 (in willekeurige volgorde):

  1. Budgetpacer - dit script helpt om uitgaven gelijkmatiger over de budgetcyclus te verdelen, zodat er meer focus gaat naar het behalen van betere resultaten.
  2. Uitsluitscript voor DSA - dit script helpt om zoektermen waar je al op adverteert uit te sluiten. Op deze manier kunnen je campagnes onderling niet concurreren en komen zoektermen binnen in de meest relevante advertentiegroep.
  3. PMax insights script - via dit script wordt data inzichtelijk gemaakt, waardoor resultaten makkelijker te analyseren en optimaliseren zijn.
  4. Kwaliteitsscore van RSA’s - op basis van de kwaliteit van je koppen en beschrijvingen wordt de kwaliteitsscore van je RSA’s bepaald. Met dit script wordt er aangegeven of een bepaalde RSA slecht presteert, zodat de campagne weer snel geoptimaliseerd kan worden.
  5. Script voor het beheren van negatieve zoekwoorden - dit script analyseert zoekopdrachten en voegt automatisch negatieve zoekwoorden toe om te voorkomen dat er advertenties worden weergegeven voor zoekopdrachten die niet relevant zijn voor het product of de dienst.

Het gebruik van scripts biedt ontzettend veel mogelijkheden binnen Google Ads. De complexiteit is echter wisselend per script. In dit blog hebben we de nadruk gelegd op laagdrempelige scripts, die wat ons betreft voor iedereen toepasbaar zijn.

Vanuit Yellowgrape kunnen we nu wel concluderen dat scripts helemaal geen ondergeschoven kindje hoeven te zijn. Zoals je ziet zijn er ontzettend veel opties en kun je het jezelf zo makkelijk of moeilijk maken als je wil. Bij Yellowgrape gebruiken wij in ieder geval de scripts om zo veel mogelijk optimalisaties door te voeren en te automatiseren. Wil je meer weten over het gebruik van scripts in Google Ads? Neem dan vooral contact met ons op!