Mijn 7,5 jaar bij Yellowgrape: van data naar operations

Ronald van Dijk
Finance Manager
26/7/22
Yellow update

Afgelopen maand was het dan écht zover. Ik heb mijn e-mail handtekening aangepast. “Met vriendelijke groet, Ronald van Dijk - Head of Operations”. Dat maakt het stiekem wel extra officieel. Na (op de dag af precies) 7,5 jaar bij Yellowgrape, waarvan de laatste tijd als Head of Data, is het tijd voor iets nieuws. Of eigenlijk toch niet. Een kleine terugblik.

Naar het IJ

Toen Johan mij in januari 2015 opbelde met de vraag of ik naast mijn studie nog tijd had voor een bijbaan, was mijn antwoord: “eigenlijk wel, weet je iets dan?”. “Kom maandag maar even langs in Amsterdam, dan praten we verder” was zijn reactie. Wat ik in Amsterdam moest wist ik toen nog niet, maar na Yellowgrape gegoogled te hebben wist ik in ieder geval waar ik moest zijn.

Via de pont over het IJ kwam ik aan bij het Kraanspoor gebouw in Noord. Aan een lange gang met meerdere bedrijven, kwam ik terecht in een unit waar Rik en Johan me ontvingen. Ze waren met Yellowgrape nog in de opstartfase en konden wel iemand “die handig was met Excel en kennis had van e-commerce en webshops” gebruiken. Nog diezelfde dag ben ik begonnen. Op mijn eerste visitekaartje stond E-commerce Consultant. Vrij algemeen, net als mijn werkzaamheden. Van webshop databases vullen en SEO aanpassingen, tot contact met affiliate publishers en het opmaken van nieuwsbrieven. Eigenlijk was ik gewoon een allround online marketeer.

Groei

Yellowgrape groeide snel. Niet veel later werd de unit in Noord te klein en moest er een tweede unit bij. Ook kwamen er meer en grotere klanten en ook nieuwe collega’s. Eind 2016 verhuisden we naar een groter kantoor op de Keizersgracht en weer 2 jaar later betrokken we ons (nog grotere) huidige pand op de Herengracht.

In het centrum van Amsterdam ging ik me binnen Yellowgrape steeds meer specialiseren op het gebied van data. Van tracking, analytics en productfeeds tot dashboarding en grote data analyses. Mijn functie was inmiddels veranderd naar Data Consultant. Toen het data team binnen Yellowgrape ook groter werd, werd ik zelfs teamlead van het data team. Het team dat ik vanuit mijn rol verder kon helpen uitbouwen en ontwikkelen.

In een groeiend bedrijf als Yellowgrape, kwamen er voor mij ook meer andere werkzaamheden aan bod. Zo deed ik bijvoorbeeld een deel van de financiële administratie en stelde ik contractwerk met klanten op. Ik zorgde er ook voor dat collega’s op de juiste projecten hun uren konden boeken en ik had ook al twee verhuizingen gecoördineerd. 

Naast mijn taken als Team Lead Data, deed ik dit er allemaal nog naast. Ik merkte dat ik daar van nature best lekker op ga, om ook dat soort ‘randzaken’ te regelen. Ik denk dat meerdere collega’s mij wel kunnen herinneren als die lead van Data én tegelijkertijd hun laptop, wachtwoorden en sleutels had klaarliggen op de eerste werkdag.

Kiezen

Even kort doorspoelen naar begin dit jaar. Misschien was het wel de 7-year-itch, maar ik merkte aan mezelf dat ik een dubbel gevoel had bij alles. Team Lead Data was inmiddels Head of Data van een steeds groter team geworden, met nieuwe disciplines. Ik was inmiddels ook onderdeel van het MT met de andere Head ofs en directieleden. Tegelijk voelde ik me ook verantwoordelijk voor de volgende stappen die Yellowgrape op operationeel vlak maakt voor verdere groei. De volledige migratie naar en setup van AFAS die ik heb gedaan is daar een goed voorbeeld van.

Ik ben dan ook naar Johan, Rik en Gijsje gestapt met mijn uitdaging: ik wist het even niet meer. Taken die altijd goed gingen, kostte me veel energie. In feite voelde het alsof ik 2 functies tegelijk wilde (of van mezelf moest) uitvoeren. Ik voelde me overal verantwoordelijk voor. Dat werd toch echt teveel. Wat ik precies wilde, wist ik niet. Alhoewel, hoe dan ook onderdeel van Yellowgrape blijven. Dat wist ik absoluut zeker.

Op aanraden van Johan, Rik en Gijsje heb ik de afgelopen maanden een persoonlijk coachingstraject gevolgd bij Brout. Samen met de MT training die we daar hadden kwam ik daar tot de conclusie dat ik werk wilde doen wat me energie opleverde en dat ik werk wat energie kostte beter kon laten liggen. Dat hield voor mijzelf in dat ik dus afscheid zou nemen van het team als Head of Data. Door de ontwikkeling van Yellowgrape was er nu ook ruimte om een nieuwe fulltime functie in te vullen, met werkzaamheden waar ik juist energie van krijg.

Een nieuwe stap

Na diverse gesprekken hebben we besloten dat mijn nieuwe functie Head of Operations zou worden binnen Yellowgrape. Een functietitel die redelijk goed omvat wat ik al deed en, niet geheel onbelangrijk, wat ik verder wil gaan doen binnen Yellowgrape. Ik zal me dus nog meer bezig houden met alle facetten rondom operations, facilitaire zaken, administratie, onboarding van nieuwe medewerkers, contractwerk, etc. Met ons tweede kantoor op komst en diverse openstaande vacatures, biedt dat meer dan voldoende werk en uitdagingen, dus die ga ik zeker aan!

Ik prijs me oprecht gelukkig dat Yellowgrape dit heeft gefaciliteerd en uiteindelijk ook een functiewissel mogelijk heeft gemaakt. Ik durf wel te zeggen dat ik iedere dag (weer of nu nog steeds) met energie aan het werk ga, ook al blijf ik wel veel zaken doen die ik al deed. Maar nu nog meer. Nu kan ik verder groeien. En Yellowgrape helpen groeien. Want, het klinkt misschien wat cliché, maar na 7,5 jaar Yellowgrape ben ik nog niet klaar. En dat is misschien wel logisch met alle toffe projecten, leuke klanten, fijne collega’s, fantastische teamtrips en mooie feestjes bij Yellowgrape. Oprecht een Great Place to Work!

Voor alle collega’s, klanten en andere relaties: ik zal misschien niet meer alle data gerelateerde vragen beantwoorden, maar je mag altijd overal voor mailen, bellen of langskomen!