Het belang van goede productinformatie

Door Ronald van Dijk

Door Ronald van Dijk

Leestijd 3 minuten

Productinformatie is voor iedere webwinkel zeer belangrijk. Fouten in bijvoorbeeld de voorraadinformatie kan bij de webwinkelier zorgen voor voorraadverschillen en teleurgestelde klanten. En als de informatie bij een product niet klopt of onduidelijk is, dan is de kans een stuk groter dat een klant niet overgaat tot een koop.

Veel gemaakte fouten

Een onjuiste maat of versie van een product is het meest frustrerende voor internetgebruikers (60%), zo blijkt uit onderzoek van Shotfarm onder Amerikaanse gebruikers. Maar liefst 53% zegt een volgende aankoop dan ook zeker bij een andere webshop of merk te doen. Ook geeft 28% aan dat het onderzoeken, bekijken en kopen van een product teveel tijd kost. Volgens 24% komt dit door onduidelijke of te weinig productinformatie voor het maken van de uiteindelijke keuze.

Goede productinformatie is dus van groot belang.

Ruim de helft van de shoppers geeft aan dat ze de site van het merk zelf als betrouwbaarste informatiebron vinden. Slechts 17% geeft aan dat ze de website van de wederverkoper (de webshop) als betrouwbaarste bron gebruiken. Als de productinformatie dus niet klopt, kun je de klant al kwijt zijn voor deze überhaupt geconverteerd heeft. Eeuwig zonde.

Het belang voor de webshop

Productdata dient niet alleen te kloppen voor het informeren van klanten, maar de specificaties zijn ook van invloed op de productfilters op je webshop. Op het moment dat productinformatie ontbreekt of onjuist is, zal een klant die via filters op zoek is naar een product, deze nooit vinden. Dit kan dus direct (negatieve) invloed hebben op je conversie.

Daarnaast zie je vaak een optie om verschillende producten met elkaar te vergelijken. Hierin worden over het algemeen alle beschikbare specificaties getoond. Dit kan de doorslag geven voor een klant om een bepaald product te bestellen. Als de klant zijn of haar keuze op basis van foutieve productinformatie maakt, kan dit zorgen tot het retour sturen van de bestelling. Dit levert natuurlijk onnodige kosten op.

Ook belangrijk voor je marketingkanalen

Goede productinformatie is ook van belang wanneer je je producten via Google Shopping, affiliatenetwerken, prijsvergelijkers of marketplaces promoot. In de productfeeds die vanuit de webshop naar deze kanalen worden aangeleverd, draait het uiteraard om juiste informatie. Sommige prijsvergelijkers laden de productinformatie in vanuit hun bestaande database op basis van bijvoorbeeld een SKU, GTM of EAN nummer. Als deze niet matcht, kan er verkeerde productinformatie aan je product gekoppeld worden. Bij marketplaces loop je als webshop de kans het verkeerde product op te sturen. Bij Google Shopping, affiliates en prijsvergelijkers loop je het risico dat klanten alsnog afhaken op het moment dat ze op de webshop andere informatie zien staan.

Goede productinformatie bepaalt de zichtbaarheid

Onlangs maakte Google bekend dat het de eisen voor productnummers extra aanscherpt. Het zogeheten Global Trade Item Number (GTIN) maakt een product wereldwijd identificeerbaar. Op het moment dat deze informatie niet klopt, loop je binnenkort het risico dat deze producten niet meer weergegeven kunnen worden op Google Shopping. Ook is gebleken dat verkopers die correcte GTIN’s aan de producten meegaven, het conversiepercentage met tot wel 20% zagen stijgen.

Daarnaast zijn diverse prijsvergelijkers steeds strenger over de aangeleverde informatie. Op het moment dat een EAN of GTIN nummer of andere verplichte informatie niet ingevuld is, worden deze producten simpelweg niet opgenomen op de prijsvergelijker, waardoor je producten niet zichtbaar zijn op dit kanaal.

Conclusie

Goede productinformatie is zowel voor de webshop zelf, als voor de marketingkanalen van groot belang. Het is goed om voor het toevoegen van een nieuw assortiment op de webshop, de beschikbare productinformatie goed te verwerken. Hierdoor kunnen bezoekers makkelijk de juiste producten vinden op de website en voorkom je onduidelijkheid. Ook werkt goede productinformatie positief op marketingkanalen als Google Shopping, affiliates, market places en prijsvergelijkers. Hierbij is vooral het identificeren van producten belangrijk, want zodra een EAN of GTIN ontbreekt, loop je het risico dat producten uitgesloten of niet eens toegelaten worden op deze kanalen.

Deel deze story

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Laatste e-commerce stories

Wie winst op de lange termijn wil, focust zich op acquisitie én retentie

Lees het nu in onze nieuwste whitepaper