AI en e‑mail marketing; hoe gaat dit het landschap veranderen?

Danny de Kruijk
Senior Campaign Developer
26/1/23
Innovatie

AI staat op het punt om een revolutie te veroorzaken in het marketinglandschap. Met de tools die OpenAI (het bedrijf achter ChatGPT) ons biedt, zijn developers druk bezig met het verkennen van alle mogelijkheden waardoor de ene na de andere tool het levenslicht ziet. Ook marketeers zijn al druk bezig om hun output en workflow flink te verbeteren. Wat dit voor e-mail marketing betekent? Een geheel nieuwe manier van omgaan met e-mail marketing die ons een heleboel voordelen oplevert. Toch is het spannend om te zien wat deze veranderingen precies zullen betekenen op de langere termijn. Bestaat de e-mail marketeer straks nog wel?

AI-tools en E-mail Service Providers

AI-tools schieten als paddenstoelen uit de grond. Van plugins die je e-mails kunnen beantwoorden tot het creëren van digitale kunst; de mogelijkheden zijn eindeloos. Er komen ook steeds meer productiviteitshulpmiddelen waardoor content marketeers het zweet tussen de bilnaad krijgen. Het is dan ook geen kwestie of deze technologieën hun weg naar bekende e-mail tools zullen vinden, maar wanneer.

Het integreren van AI-tools in de software van grote en kleine ESP's is onvermijdelijk. Met een druk op de knop kunnen straks subjectlines automatisch gegenereerd worden, teksten worden verbeterd en zelfs afbeeldingen op basis van de inhoud automatisch worden gecreëerd. En wie weet wat voor start-ups er gaan ontstaan die een nieuwe ESP ontwikkelen met next-level AI-tools in de core geïntegreerd. Kortom: met toekomstige AI-tools zal e-mail marketing naar een hoger niveau worden getild, en dat is misschien al sneller dan je denkt.

Wat kan er nu al?

Hoe concreet het binnenkort wordt? Ik heb zelf enkele voorbeelden ontwikkeld die verbazingwekkend goede resultaten weten te leveren. Het genereren van een subjectline op basis van een korte omschrijving, in meerdere talen met verschillende opties, tot en met het herschrijven van teksten op basis van de 7 principes van Cialdini. Dat laatste is vaak best lastig en vereist veel inhoudelijke kennis, maar met OpenAI aan je zijde ben je verzekerd van een goed en snel resultaat zonder dat je diep in de materie hoeft te duiken. Een game changer voor het schrijven van engaging e-mails! 

Bestaat de e-mail marketeer straks nog wel?

Hoewel een hamer geen huis bouwt, helpt het wel bij de constructie. Zo ook met e-mail marketing: AI-tools kunnen veel taken overnemen, maar de kundige hand van een expert is nog steeds onmisbaar. Moderne e-mail marketing vraagt om creativiteit en een scherp oog voor detail. Je moet customer journeys bedenken die bij het totaalplaatje passen en alle wensen vanuit meerdere stakeholders integreren in een complexe digitale omgeving. Kortom: een kundig persoon helpt je hierbij om tot een goed resultaat te komen, welke tools ook worden ingezet.

Als je naar het verleden kijkt, zie je dat nieuwe technologie altijd grote veranderingen teweegbrengt. Simpele taken die mensen vaak uitvoeren, worden steeds vaker vervangen door technologie. Met toepasbare AI zal dit niet anders zijn. Denk bijvoorbeeld aan een marketing manager die nu nog een junior content marketeer inhuurt. Met de juiste AI-tools kun je nu al in zeer korte tijd zelf betere teksten genereren - waarom zou je dan extra resources verspillen? En zo zijn er nog veel meer baantjes binnen de marketingwereld die gaan verdwijnen. Des te meer reden om jezelf te specialiseren, verdiepen en je creativiteit te blijven ontwikkelen! 

Wil je de tools die ik ontwikkeld heb live proberen? Check ze op: https://mail.dannydekruijk.nl (geniet, maar gebruik met mate).